ostravsko-opavská diecéze

Kostel sv. Kateřiny Horní Benešov

3. 7. 2012 11:43

KOSTEL

    Město Horní Benešov založil v roce 1253 Beneš z Branic. Lze se domnívat a to právem, že již v tomto období byl vystavěn i první kostel. Ten stál zřejmě na témže místě, jako ten dnešní. Byl pravděpodobně dřevěný. Tehdy byl při kostele stanoven i farář. Tento kostelík byl však zničen vojskem maďarského krále Matyáše I. v roce 1474. Znovu byl vystavěn mezi lety 1520 - 1530 a to už kamenný. Okolo kostela se nacházel hřbitov, který byl obehnán kamennou zdí a sahal až k samotné faře. I přes nedostatek zpráv se ví, že v kostele je pochována šlechtická vdova Margareta z Drahotuš, která zemřela v roce 1573. Samotný kostel byl za luteránské doby pohřebištěm vznešených lidí. V roce 1694 byl v sakristii pochován městský farář Michal František Weiss. První luteránská bohoslužba se konala v Horním Benešově okolo roku 1535. Z luteránských pastorů známe jen Ulricha Oelera.

     Ale vraťme se ke kostelu. Jak již bylo psáno, kostel byl postaven z kamene se šindelovou střechou a vysokou věží. V roce 1566 byly na věž zavěšeny kyvadlové hodiny, které odbíjely čas. Tak jako ostatní kostely v okolí, tak i tento chrám měl špičatá gotická vysoká okna. V roce 1590 byly nainstalovány varhany. Z kruchty vedl vstup do chrámové lodi. V roce 1681 visely na věži tři zvony. Předpokládá se, že byly z doby luteránské, protože zvon s Loterovým obrazem byl posvěcen v Kroměříži. V tomtéž roce měl kostel dva oltáře. Jeden byl se svatostánkem a druhý se nacházel v dnešní kapli sv. Anny (dřívější sakristii). Tento kostel sloužil pokatoličtěnému obyvatelstvu po třicetileté válce. Později však nevystačoval svou kapacitou, proto bylo rozhodnuto, že bude přestavěn. Na obou podélných stranách byl vchod do chrámové lodi. U presbytáře se nacházel zvonek, který byl v dřevěné věžičce. Zvonilo se na něj při proměňování. Kostel měl v té době už tři oltáře. Hlavní byl zasvěcen sv. Kateřině, napravo Panně Marii a nalevo sv. Janu Nepomuckému. /nedokončeno/

FARA

     Patrová zděná mohutná stavba ze 17.stol, upravovaná v baroku a v roce 1866. Sklep a přízemí zaklenuté valenými klenbami kromě hlavního sálu s trámovým stropem datovaným rokem 1814, patro plochostropé s fabiony, původními dveřmi a šablonovou výmalbou. Dochována původní empírová kachlová kamna. Součástí areálu fary je kamenná stodola a pilířová brána s brankou. Od roku 1997 se začalo s opravami fary. Byly položeny nové podlahy z masívu, vyměněna okna, bylo vymalováno a v neposlední řadě pokryta střecha břidlicovou krytinou. I v těchto dnech se na faře dělají malé úpravy.

ZEĎ KOLEM KOSTELA

     Torzo kamenné zdi ze 17.století s třemi kapličkami - zastaveními křížové cesty, místo čtvrté kaple postaven kamenný chrámek - památník padlým v 1. světové válce (oktagon se čtyřmi kanelovanými dorskými sloupy s reliéfem dítěte s mečem). V tomto roce proběhne rekonstrukce této zdi.

 

zdroj: www.zajimavosti.infojeseniky.cz

Zobrazeno 3774×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio