ostravsko-opavská diecéze

Kostel sv. Václava Staré Heřminovy

21. 2. 2015 22:15

 

KOSTEL

 

     Dnešní kostel sv. Václava ve Starých Heřminovech stojí na místě, kde původně stávala dřevěná kaplička. Stavitelem kostelíka byl Bartel z Opavy. Přestavěn byl kostel koncem 19. století. Dne 8. června 1874 vztyčil Josef Tománek na kostelní věž kříž. Hodinářský mistr z Bruntálu F.X. Scheider zabudoval do věže hodiny, které tehdy stál 360 zlatých guldenů. Vynikající výrobek, který měl pouze jeden ciferníkový list. O deset let později vyměnila stejná firma hodiny za výkonnější. Tři zvony ve věži dostala obec darem. V kostele se nachází varhany firmy Rieger z Krnova a jsou do dnešní doby se do nich vzduch vhání pomocí měchů, které se musejí ovládat nohama.

     Za 1. světové války posloužily roztavené zvony i cínové píšťaly pro válečné účely. V červnu 1926 se však zvony ve věži znovu rozezvučely, kostel dostal tři nové zvony vyrobené v Berouně v Čechách. Velký zvon daroval Adolf Riedel z Vídně, syn zdejšího sedláka a dva malé věnoval patron kostela hrabě August von Bellegard z Velkých Heraltic. Kostel byl filiální a patřil tak jako kostely z okolních obcí k děkanátu v Jakartovicích. Jako faráři zde působili: Josef Sponer do roku 1886, Emil Gebauer do roku 1890, Franz Schertler do roku 1915 a Johannes Hauser do roku 1945.

     V současné době připadá tento filiální kostel pod Římskokatolickou farnost v Horním Benešově. Mše svaté se v něm konají co druhý týden. Hojně navštěvovaná je však každoroční pouť ke sv. Václavovi.

 

Zobrazeno 1219×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio