ostravsko-opavská diecéze

Z historie filiálního kostela

6. 7. 2016 14:31

Z HISTORIE:

  Kostel je zasvěcený svatému Mikuláši. Nachází se v něm varhany firmy Rieger z Krnova. Hlavní oltář je postaven z cihel, nad oltářem visí obraz sv. Mikuláše, na bočním oltáři, který tam již není, byla socha Panny Marie Lurdské, kterou darovali dobrovolníci. Kazatelna (která se už v kostele také nenachází) byla financována také dobrovolníky. Věž je ze dřeva, krytina byla z břidlice. Okolo kostela se rozprostírá hřbitov, který je obehnán zdá. Ve věži visely 3 zvony, které darovala obec. Obec měla za povinnost vozit faráře do kostelů, ve kterých sloužil. Bohoslužby byly jen v neděli a zasvěcené svátky, pokud byl jeden kaplan, jinak byly mše jen ve farním kostele a ve vedlejších nebyly.

KAPLIČKA NA KAMENNÉM VRCHU:

     V kronice je zmínka také o kapličce, která nedávno prošla rekonstrukcí a která se nachází na tzv. Kamenném vrchu. 16.3.1933 Josef Grepel z Horních Životic žádal obec o místo pro novou kapli, na kterou nakonec místo našli. Bylo to schváleno v Olomouci od biskupa Pretschana, v srpnu 1934 byla první mše svatá, kde bylo 700 lidí nejen z místa, ale i z okolí. Kaplička Panny Marie nebyla jediná, dále se postavilo dalších minimálně 6 kaplí, na které darovali lidé peníze - Die Waldanacht, Ölberg, Lourdesgrotte, Armenseelenkapelle, Brunnenkapelle, Wetterkreuz.

      Kapli Panny Marie každý rok navštívilo tisíce lidí. 10. 6. 1937 se tam konala mše na oslavu 80tých narozenin papeže Pia XI.

 

Odkaz na zdroj: Kronika farnosti Svobodné Heřmanice

Zobrazeno 910×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio