ostravsko-opavská diecéze

Z historie kostela

25. 3. 2012 19:03

Z HISTORIE

            Kolem roku 1560 nechal ve Svobodných Heřmanicích hrabě z Vrbna vystavět pozdněgotický kostel Nejsvětější Trojice. Byl dřevěný, se západní hranolovou věží v ose, pouze presbytář byl zděný, sklenutý žebrovou klenbou. Tento kostel byl v roce 1785 stržen, neboť byl již ve velmi chatrném stavu a hrozilo jeho zřícení.

KOSTEL NOVÝ

            Na jeho místě byl roku 1786 postaven nový kostel, v jehož základech na jihovýchodní straně je zazděn fragment tufitového klínového žebra a další zlomky z původní stavby. Jedná se o klasicistní jednolodní budovu obrácenou oltářem k západu s užším obdélným presbytářem, obdélníkovou sakristií a hranolovou věží v ose východního průčelí.

INTERIÉR

          Kolem roku 1830 byla přestavěna varhanní kruchta a osazeny varhany, v roce 1899 byl kostel vymalován. Ve vrcholu valené klenby se nachází štukové zrcadlo s freskou Ustavení církve svatým Petrem z roku 1899 od Pavla Assmanna.
            Nad presbytářem se nachází další freska s námětem Krista sloužícího mši svatou – pravděpodobně také dílo Pavla Assmanna.
Zařízení kostela je klasicistní z doby výstavby, doplněné koncem 19. století a novodobě. Na zdi za oltářem se nachází obraz v původním klasicistním rámu. Staré plátno od F. Lichta nahradila roku 1899 nepříliš volná kopie.
Nad křtitelnicí stojí na konzole sousoší Kristova křtu, patrně z dílny Johanna Schuberta z doby po roce 1786.
               Boční klasicistní oltář Panny Marie byl koncem 19. století doplněn plastikou Panny Marie Lourdské.
V lodi je zavěšen hodnotný soubor barokních obrazů, 14 zastavení křížové cesty pochází z druhé poloviny 18. století a olejomalba Krista ochránce maličkých z konce 19. století. V roce 1891 byly na kruchtě v neoklacistní skříni nainstalovány nové varhany firmy bratří Braunnerů z Uničova.
          Ve věži je zavěšen velký zvon, odlitý roku 1653 opavským zvonařem Hansem Knauffem pro dominikánský kostel v Opavě, odkud byl po zrušení kláštera v roce 1786 převezen do Svobodných Heřmanic.
 Figurální vitráže v oknech byly pořízeny roku 1909 nákladem rodiny Hanelů, paní Marie Hollebrandové a rodu Bellegarde z nedalekého zámku ve Velkých Heralticích. Před kostelem se nachází dvě mramorové plastiky Bolestné Panny Marie a Ukřižovaného Krista z roku 1869 s votivními a memoriálními nápisy na soklech.

        Na přelomu let 2005 - 2006 dostal náš kostel novou fasádu. Za spolufinancování obce Svobodné Heřmanice byla provedena již nezbytná oprava vnějších omítek a také znovupokrytí kopule věže břidlicovou krytinou.

 

ŽIVOT VE FARNOSTI

          V současné době je administrátorem hornobenešovský kněz Pawel Remigiusz Wentland. Mše svaté se konají každou sobotu (v 17°° hodin) s nedělní platností, vyjma mší svatých o velikonočních a vánočních svátcích, kdy je pořad bohoslužeb vždy přizpůsoben těmto svátkům. Každoročně se také pořádá slavnost zasvěcení kostela Nejsvětější Trojici. Mše svatá, která vždy probíhá v neděli na Slavnost Nejsvětější Trojice. 

           V roce 2012 se náš kostel připojil do mezinárodní akce s názvem Noc kostelů a pro mnohé byl připraven bohatý program. Ten začal v pátek 1. června v 18°° koncertem duchovní hudby, návštěvníci si mohli prohlédnout kostel, vystavené fotografie, vyjít si na věž kostela či se jen na chvíli zastavit a pomodlit se.

           V roce 2013 se naše farní obec sešla u opravené kaple na ulici Sokolovské při příležitosti znovuvysvěcení. Proběhla mše svatá, jejímž hlavním celebrantem byl Rýmařovský děkan František Zehnal spolu s koncelebrantem Pawlem Remigiuszem Wentlandem. O hudební doprovod se postarala Lenka Lebedová společně s Kateřinou Monsportovou.

          V témže roce proběhla na Slavnost Narození Páně opravdu půlnoční mše svatá, která se přesně o půlnoci slavila v našem farním kostele po dlouhých letech.

 

Obrázek 1: Kostel po obnově fasády v roce 2007

 

Obrázek 2: Kostel na přelomu 19. a 20. století, zdroj: Zemský archiv Opava, pobočka Krnov

Zdroj textu: MARTÍNEK, Branislav: Svobodné Heřmanice, Z historie obce 1250-2000, Nová Grafia Opava 2000

 

Zobrazeno 3230×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio