ostravsko-opavská diecéze

Kostel sv. Michaela archanděla Razová

3. 7. 2012 22:16
Rubrika: Kostel Razová

KOSTEL

     Farní kostel sv. Michaela Archanděla stojí na vyvýšenině uprostřed obce. Jedná se o jednolodní zděný kostel z let 1580 - 1590 se věží, která je ještě starší. Před rokem 1580 u věže stála jen dřevěná modlitebna. 21.10.1591 zde byl uzavřen první sňatek.

     První středně velký zvon byl do věže zavěšen roku 1624 a roku 1650 byl vyměněn za větší. V roce 1674 byla okolo kostela postavena kamenná zeď, která zároveň ohraničuje i přilehlý hřbitov. V roce 1892 byl kostel vybaven věžními hodinami, které byly vyrobeny bruntálským mistrem hodinářem Franzem Xaverem Schneiderem.

     Na budově fary i kostela je zřejmé četné zastoupení tufitu, typického pro tuto oblast. Tufit se objevuje ve spodní části zdí kostela a fary, bočních zdech vstupního schodiště a jsou z něho vytesánky i plotové sloupky u fary.

     Patronem kostela i přilehlé fary byl kníže Lichtenštejn, majitel dědičného panství Opava - Krnov. Po zničení a vylidnění obce v česko-uherských válkách,  byla Razová znovu osídlena v roce 1548 kolonisty z Dolního Slezska a Braniborska. Byli evangelického vyznání.

Zobrazeno 2913×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio